Aký je najlepší zdroj údajov pre Power Apps?

Aký je najlepší zdroj údajov pre Power Apps?
Ak vyvíjate mobilné aplikácie v Power Apps, určite často riešite otázku, kde mať uložené svoje údaje. Dataverse, SQL, SharePoint alebo Excel? Toto je otázka za milión eur. Správna odpoveď je pri tom úplne jasná, je to ...

Dataverse

Neexistuje žiadny konkrétny argument, Dataverse je úplne najlepší zdroj údajov pre Power Apps! Možno jeden argument by bol: Dataverse je priamo súčasťou Power Apps a preto nepotrebuje žiadny konektor. Určite je najrýchlejší, vyvíjaný a optimalizovaný práve pre Power Platform s veľkým množstvom funkcií, je jediným natívnym zdrojom údajov a úprimne, Microsoft tlačí developerov do používania Dataverse, takže neustále rozširuje jeho funkcie a zabezpečenie. Dataverse je možné napojiť aj na MS Access a doprogramovať si vlastné funkcie vo VBA, čo je tiež pridaná hodnota. Jediný problém v našich končinách je, že vyžaduje plnú licenciu Power Apps alebo Power Automate. U nás sa najčastejšie stretávam s licenciami Microsoft 365 alebo Office 365, ktoré Dataverse nezahŕňajú, bez rozdielu, či vytvárate iba aplikácie plátna alebo modelom riadené aplikácie v Power Apps.
Ak teda disponujete prémiovými licenciami vo vašej firme, Dataverse je pre vás odpoveď. Ak ale nemáte prémiové licencie, odpoveď pre vás je ...

SharePoint

SharePoint je teda asi tá skutočná odpoveď na najlepší zdroj údajov pre Power Apps v našom regióne. Aj keď konektor pre SharePoint je pomalší a neobsahuje všetky delegované funkcie, prípadne sú výrazne obmedzené. S tým si vieme poradiť. Firmy SharePoint využívajú vo veľkom, nie len ako zdroj - tabuľky pre údaje, ale aj na komunikáciu v tímoch a zdieľanie dokumentov prípadne fotiek. Rovnako ho pripojíme na MS Access a tým rozširujeme možnosti využitia. V žiadnom prípade nepoužívajte tabuľku v Exceli pre ukladanie svojich údajov pre Power Apps, to skutočne neodporúčam. A čo tak ešte ...

SQL

Áno, SQL je skvelá voľba aj keď má vytvorený konektor na pripojenie (ktorý je opäť pomalší). Pre skúsených developerov, ktorí ho denne používajú, majú prémiové licencie a mnoho historických firemných údajov v SQL tabuľkách. V takomto prípade je odpoveď SQL. Ak ale povedzme začínate s Power Platformou, a máte prémiové licencie, tak určite zvoľte Dataverse. Ak začínate a nemáte prémiové licencie, zvoľte SharePoint.
Odpoveď teda nie je univerzálna pre každého, je potrebné individuálne zvážiť všetky pre a proti, ale myslím, že som vám aspoň naznačil, ktorý je najlepší zdroj údajov pre Power Apps.

Power Platform
najlepšie online kurzy:

Najlepší online kurz Power Apps - moja prvá appka je zameraný priamo na tvorbu mobilných aplikácií v cloudovom prostredí Microsoft 365. Dozviete sa, ako rýchlo appku vytvoriť, ako všetko potrebné nastaviť a čo znamenajú jednotlivé možnosti vrátane ich použitia.
najlepší online kurz
  • doživotný prístup
  • bez obmedzení
  • appky z praxe
Ďalší skvelý online kurz Power Automate - faktúra s By Square kódom vás rýchlo naučí tvoriť automatizované postupy v cloude na vaše každodenné opakujúce sa rutinné úlohy a činnosti. Veľmi rýchlo pochopíte prepojenie a možnosti aplikácií v skupine Power Platform.
skvelý online kurz
  • riešenia z praxe
  • doživotný prístup
  • skúsený lektor

Páčil sa vám tento článok alebo máte otázku?

Ak sa vám článok páčil, ohodnoťte ho v úvodnej (hornej) časti. Ak máte nejaké otázky k zdroju údajov pre Power Apps, napíšte nám.
#PowerAppsSK   #SoftverNaMieru   #PowerApps

Máte pre nás nový projekt?

Power Apps najlepší kurz:

moja prvá appka

Power Apps je úžasná cloudová služba v prostredí Microsoft 365, kde vás veľmi rýchlo naučíme vytvárať jednoducho skvelé, moderné firemné aplikácie bez nutnosti programovania, iba klikaním myškou a/alebo písaním vzorcov podobným spôsobom ako v Exceli. Vaše mobilné aplikácie budú rovnako fungovať na počítačoch, tabletoch aj smartfónoch a na operačných systémoch Windows, iOS alebo Android.

Žiadne zbytočné akademické koncepty a poučky, len praktické lekcie zo skutočnej praxe a tvorby mobilných aplikácií pre klientov.

Power Automate skvelý kurz:

faktúra s By Square kódom

Power Automate je rovnako skvelá cloudová služba (ako Power Apps) v prostredí Microsoft 365 - Power Platform, kde vás veľmi rýchlo naučíme vytvárať automatizované postupy (procesy, toky) jednoduchým klikaním myškou (vyžadujúce iba minimálne písanie vzorcov) a využívanie stoviek predpripravených konektorov, ktoré umožňujú ľahko automatizovať opakujúce sa firemné (podnikové) úlohy.