Premenujte kolekcie alebo premenné v Power Apps jedným kliknutím

Premenujte kolekcie alebo premenné v Power Apps jedným kliknutím
Nový nástroj v Power Apps "Nájsť a nahradiť" je veľmi výkonná funkcia. Môžeme ju použiť na rýchle premenovanie vytvorených kolekcií, premenných alebo obrazoviek. Už nie je potrebné meniť názvy jednotlivo alebo sťahovať zdrojový kód aplikácie a meniť ich v nejakom editore kódu. Najnovšie je možné v Power Apps (Studio) premenovanie jedným kliknutím. V tomto článku vám ukážem ako premenovať kolekcie alebo premenné v Power Apps.

1. zapnime funkciu Hľadať v Nastaveniach

Funkcia "Nájsť a nahradiť" je v  Power Apps aktuálne iba v ukážke, takže ju najskôr musíme povoliť. Prejdime do ponuky Nastavenia, vyberme položku Nové funkcie a potom zapnime funkciu Hľadať.
Keď je vyhľadávanie zapnuté, v ľavom navigačnom paneli sa zobrazí nová ikona lupy. Ponuka Hľadať obsahuje aj funkciu "Nahradiť", ktorá môže zmeniť názvy kolekcií a premenných v celej aplikácii.

Premenujme premennú v Power Apps

Premenovanie premennej vo všetkých vzorcoch Power Apps je veľmi jednoduché a rýchle vďaka novej funkcii "Nájsť a nahradiť". Začnime názvom premennej ktorú chceme zmeniť. V tomto príklade použijem názov premennej varShowSuccess.
Prejdime do políčka "Hľadať" a vložme tam varShowSuccessPotom napíšme nový názov premennej (napríklad prmShowSuccess) do políčka "Nahradiť čím". V spodnej časti ponuky vyberme možnosť "Nahradiť všetko" - v mojom prípade 30 položiek.
Kliknutím na tlačidlo Nahradiť potvrdíme zmenu názvu premennej.
Funkciu "Nájsť a nahradiť" možno použiť aj na premenovanie kolekcií prípadne obrazoviek v Power Apps, postup je stále rovnaký. Kým je ale funkcia iba v ukážke, treba pamätať na to, že občas sa môžu vyskytnúť komplikácie - napríklad v slovenskom prostredí síce nahradí požadovaný názov, ale aj pridá nezmyselné bodkočiarky do vzorca.
Takže zatiaľ používajte s rozvahou!

Power Platform
najlepšie online kurzy:

Najlepší online kurz Power Apps - moja prvá appka je zameraný priamo na tvorbu mobilných aplikácií v cloudovom prostredí Microsoft 365. Dozviete sa, ako rýchlo appku vytvoriť, ako všetko potrebné nastaviť a čo znamenajú jednotlivé možnosti vrátane ich použitia.
najlepší online kurz
  • doživotný prístup
  • bez obmedzení
  • appky z praxe
Ďalší skvelý online kurz Power Automate - faktúra s By Square kódom vás rýchlo naučí tvoriť automatizované postupy v cloude na vaše každodenné opakujúce sa rutinné úlohy a činnosti. Veľmi rýchlo pochopíte prepojenie a možnosti aplikácií v skupine Power Platform.
skvelý online kurz
  • riešenia z praxe
  • doživotný prístup
  • skúsený lektor

Páčil sa vám tento článok alebo máte otázku?

Ak sa vám článok páčil, ohodnoťte ho v úvodnej (hornej) časti. Ak máte nejaké otázky k premenovaniu kolekcií alebo premenných v Power Apps, napíšte nám.
#PowerAppsSK   #SoftverNaMieru   #PowerApps

Máte pre nás nový projekt?

Power Apps najlepší kurz:

moja prvá appka

Power Apps je úžasná cloudová služba v prostredí Microsoft 365, kde vás veľmi rýchlo naučíme vytvárať jednoducho skvelé, moderné firemné aplikácie bez nutnosti programovania, iba klikaním myškou a/alebo písaním vzorcov podobným spôsobom ako v Exceli. Vaše mobilné aplikácie budú rovnako fungovať na počítačoch, tabletoch aj smartfónoch a na operačných systémoch Windows, iOS alebo Android.

Žiadne zbytočné akademické koncepty a poučky, len praktické lekcie zo skutočnej praxe a tvorby mobilných aplikácií pre klientov.

Power Automate skvelý kurz:

faktúra s By Square kódom

Power Automate je rovnako skvelá cloudová služba (ako Power Apps) v prostredí Microsoft 365 - Power Platform, kde vás veľmi rýchlo naučíme vytvárať automatizované postupy (procesy, toky) jednoduchým klikaním myškou (vyžadujúce iba minimálne písanie vzorcov) a využívanie stoviek predpripravených konektorov, ktoré umožňujú ľahko automatizovať opakujúce sa firemné (podnikové) úlohy.